Zalety stosowania gazowych kotłów kondensacyjnych

kocioł kondensacyjny gazowy

Zalety korzystania z kondensacyjnych kotłów gazowych

Zakup kondensacyjnego kotła gazowego może być podyktowany wieloma czynnikami i przemawia za nim wiele argumentów. Po pierwsze jest to wysoka sprawność co oznacza, że koszty ogrzewania domu o odpowiednim ociepleniu oraz przygotowania wody do mycia za pomocą takiego kotła będą racjonalne, niższe o około 20% niż przy urządzeniu tradycyjnym. Czas zwrotu takiej inwestycji w droższy kocioł kondensacyjny wynosi kilka lat. Poza tym zaletą takich kotłów jest bezpieczna eksploatacja, bo montaż pieca kondensacyjnego gwarantuje bezpieczne użytkowanie, ponieważ cały proces spalania jest odseparowany od pomieszczenia. Powietrze jest pobierane z zewnątrz za pomocą oddzielnego przewodu, a produkty spalania są usuwane oddzielnym. Zatem nie istnieje ryzyko, że spaliny wydostaną się poza urządzenie i zagrożą domownikom. Kolejna zaleta gazowych kotłów kondensacyjnych to utrzymywanie stałego komfortu cieplnego. Kocioł taki nie wychładza pomieszczenia jak piece tradycyjne. Cicha praca to również ważna zaleta kotła kondensacyjnego. Z racji swojej budowy modele kondensacyjne pracuje ciszej niż tradycyjne (atmosferyczne), a hałas wytwarzany przez większość modeli nie przekracza 40dB, co jest porównywalne z pracą lodówki dobrej klasy.

kocioł kondensacyjny gazowy

firmy.net

Atut dodatkowy – automatyka pogodowa

Dodatkową zaletą stosowania takich kotłów jest możliwość wyposażenia całego układu grzewczego w automatykę pogodową. Umożliwia ona zachowanie optymalnej zależności pomiędzy temperaturą zewnętrzną a temperaturą wody w instalacji. Ważnym elementem tej automatyki jest czujnik przekazujący urządzeniu grzewczemu informacje o temperaturze na zewnątrz budynku. Innym rozwiązaniem jest sterowanie pracą kotła kondensacyjnego w zależności od temperatury w pomieszczeniu reprezentatywnym. Ustawia się ją na panelu termostatu pokojowego i jeśli będzie ona niższa od wymaganej, to wówczas zostanie włączony palnik w kotle.